Άνοια

Άνοια

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για μια μείωση της νοητικής ικανότητας αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Η απώλεια μνήμης είναι ένα παράδειγμα αυτής της μείωσης της νοητικής ικανότητας.

Η άνοια δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται με μείωση της νοητικής ικανότητας, π.χ. μνήμη. Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί το 60-80% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Ο δεύτερος πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, η οποία εμφανίζεται συχνά μετά από εγκεφαλικό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της άνοιας;

Τα συμπτώματα της άνοιας είναι εκτεταμένα και διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Για να θεωρηθούν άνοια, τουλάχιστον δύο από τις ακόλουθες βασικές νοητικές λειτουργίες πρέπει να είναι σημαντικά μειωμένες:

  • Μνήμη
  • Επικοινωνία και γλώσσα
  • Ικανότητα εστίασης και προσοχής
  • Συλλογισμός και κρίση
  • Οπτική αντίληψη

Πολλοί ασθενείς με άνοια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και εργασίες όπως η πληρωμή λογαριασμών, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία γευμάτων, η ανάμνηση των ραντεβού και τα ταξίδια έξω από τη γειτονιά είναι δύσκολα.

Αρκετοί τύποι άνοιας είναι προοδευτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα ξεκινούν αργά και σταδιακά επιδεινώνονται, έως ότου επηρεαστούν σοβαρά οι νοητικές ικανότητες.

 

Ποια είναι τα αίτια της άνοιας;

Η άνοια προκαλείται από βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η βλάβη του εγκεφάλου επηρεάζει την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους και αυτή η μειωμένη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων επηρεάζει τη μνήμη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Ο εγκέφαλος αποτελείται από πολλές περιοχές, καθεμία από τις οποίες είναι υπεύθυνη για διαφορετικές λειτουργίες, π.χ. μνήμη ή κίνηση. Όταν τα κύτταρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου είναι κατεστραμμένα, αυτή η περιοχή δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει κανονικά τη λειτουργία της.

Επομένως, οι διαφορετικοί τύποι άνοιας συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στην επιφάνεια και στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων επηρεάζουν την ικανότητα του κυττάρου να επικοινωνεί και να λειτουργεί σωστά. Ο ιππόκαμπος, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη, επηρεάζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξαιτίας αυτού, η απώλεια μνήμης είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου

 

Παράγοντες κινδύνου άνοιας και πρόληψη

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως η ηλικία και η γενετική, δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν να αποκαλύψουν τον αντίκτυπο άλλων παραγόντων κινδύνου στην υγεία του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας. Μερικοί από τους πιο ενεργούς τομείς έρευνας στη μείωση του κινδύνου και την πρόληψη περιλαμβάνουν καρδιαγγειακούς παράγοντες, φυσική κατάσταση και διατροφή.

  • Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου:

Ο εγκέφαλος λαμβάνει οξυγόνο και αίμα από ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Οτιδήποτε καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία οπουδήποτε στο σώμα σας μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σας, στερώντας έτσι τα εγκεφαλικά κύτταρα από ζωτική διατροφή και οξυγόνο. Οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συνδέονται με την αγγειακή άνοια και αυτές οι αλλαγές είναι συχνά παρούσες μαζί με αλλαγές που προκαλούνται από άλλους τύπους άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αλληλεπιδράσουν για να προκαλέσουν ταχύτερη πτώση ή να κάνουν πιο σοβαρές τις βλάβες των νοητικών ικανοτήτων. Με την αποφυγή των κοινών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και το υπερβολικό βάρος, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά συνέπεια ανάπτυξης αγγειακής άνοιας.

  • Σωματική άσκηση:

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων άνοιας. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο.

  • Διατροφή:

Αυτό που τρώτε μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μέσω της επίδρασής του στην υγεία της καρδιάς. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου. Μια μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει σχετικά λίγο κόκκινο κρέας και δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή και τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και άλλα υγιή λίπη.

 

Ποιες είναι οι θεραπείες για την άνοια;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπείες για την άνοια. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου προσωρινά. Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες που είναι παρόμοιες με ορισμένα συμπτώματα άνοιας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας θα επανεκτιμήσει την ιατρική σας θεραπεία και θα βρει άλλα φάρμακα χωρίς αυτές τις παρενέργειες.

Σήμερα, υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που μειώνουν τα συμπτώματα της άνοιας. Τέσσερα από τα πιο κοινά φάρμακα κατά της άνοιας περιλαμβάνουν δονεζεπίλη, ριβαστιγμίνη, γαλαντιμίνη και μεμαντίνη. Οι τρεις πρώτοι τύποι μειώνουν τα συμπτώματα στο 50% των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια. Η μεμαντίνη έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και συνήθως χρησιμοποιείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις Αλτσχάιμερ. Στους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα θα επανεμφανιστούν μετά από 1-3 χρόνια θεραπείας. Ορισμένα ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι αυταπάτες μπορεί να απαιτούν συμπληρωματική θεραπεία με άλλα φάρμακα.

Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας