Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα

Αισθάνεστε μερικές φορές πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις και ανησυχείτε ότι μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια; Τότε συνέχισε να διαβάζεις. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την αρθρίτιδα, τους πιο συνηθισμένους τύπους αρθρίτιδας, τα συμπτώματά τους και πώς να τα ξεχωρίσετε.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος καθώς και ρευματολογικές παθήσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, ο καθένας με τη δική του υποκείμενη αιτία και συμπτώματα. Ωστόσο, όλοι οι τύποι επηρεάζουν τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις και έτσι μειώνουν το επίπεδο λειτουργίας του σώματος. Εκτός από αυτό, οι διάφοροι τύποι αρθρίτιδας συχνά περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως πόνο, κόπωση και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας. Τα συμπτώματα διαφέρουν επίσης από άτομο σε άτομο. Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια της αρθρίτιδας;

Ο κίνδυνος πολλών τύπων αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων της ΟΑ και της ΡΑ, αυξάνεται με την ηλικία. Η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, οι γενετικές διαθέσεις και οι προηγούμενοι μυοσκελετικοί τραυματισμοί είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΟΑ. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί αργή διάσπαση του χόνδρου που καλύπτει το άκρο των οστών. Η ΟΑ συνήθως επηρεάζει τα γόνατα, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης, καθώς αυτές οι περιοχές είναι συχνά υπό μεγάλη πίεση. Ενώ μερικοί άνθρωποι ζουν με αρθρίτιδα χωρίς συμπτώματα, άλλοι βιώνουν έντονο πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και ήχους κρότου και σκασίματος όταν μια άρθρωση λυγίζει. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ΟΑ, αλλά συμπτώματα όπως ο πόνος και η φλεγμονή μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Η ΡΑ είναι ένας άλλος τύπος αρθρίτιδας που προκαλεί μειωμένο επίπεδο λειτουργίας επειδή οι αρθρώσεις είναι φλεγμονώδεις. Όλες οι αρθρώσεις μπορεί να επηρεαστούν από ΡΑ, αλλά συνήθως επηρεάζονται μικρές αρθρώσεις όπως οι καρποί, ορισμένες αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών.

Η φλεγμονή της άρθρωσης προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα, ευαισθησία, δυσκαμψία και ζεστασιά, ειδικά το πρωί. Τελικά, η φλεγμονή της άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της άρθρωσης και έτσι χάνεται η λειτουργία της άρθρωσης.

Η φλεγμονώδης κατάσταση του σώματος συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετό και απώλεια βάρους. Η αιτία της ΡΑ παραμένει ασαφής, αλλά τόσο το οικογενειακό ιστορικό όσο και ο τρόπος ζωής, ιδιαίτερα το κάπνισμα, είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΡΑ, αλλά ο πόνος και η φλεγμονή μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας διαφορετικά φάρμακα, τα οποία επιβραδύνουν επίσης τη δραστηριότητα της νόσου.

Εάν αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν αισθάνεστε ότι το εύρος της κίνησής σας μειώνεται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και να λάβετε έγκαιρη θεραπεία. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της νόσου, ώστε να μην επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας όσο θα είχε χωρίς θεραπεία. Ταυτόχρονα, η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πορεία της νόσου, ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας.

Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας