Τι είναι το έκζεμα;
Το έκζεμα δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά μάλλον ένα μοτίβο δερματικών αντιδράσεων, οι οποίες σχετίζονται με μια ποικιλία ασθενειών. Αυτό το μοτίβο αντίδρασης περιλαμβάνει το σχηματισμό μικρών φυσαλίδων που περιέχουν ένα διαυγές υγρό στην κορυφή μιας κόκκινης και διογκωμένης περιοχής στο δέρμα. Το δέρμα σε αυτή την περιοχή θα είναι συχνά ερεθισμένο και φαγούρα.
Μερικές από τις ασθένειες που περιλαμβάνουν έκζεμα είναι:
- Ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα: Μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από γονίδια που κληρονομήθηκαν από έναν γονέα. Αυτός ο τύπος εκζέματος εμφανίζεται συχνά σε νεαρή ηλικία και το εξάνθημα εντοπίζεται συχνά στα μάγουλα, το λαιμό, τα γόνατα και τους αγκώνες.
- Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα που ο ασθενής δεν ανέχεται, το δέρμα μπορεί να αντιδράσει δημιουργώντας έκζεμα.
- Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής: Μετά από επανειλημμένη έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως σαπούνι και νερό, το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί τόσο πολύ που να προκαλέσει έκζεμα.
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Δερματική αντίδραση σε έναν φυσικώς εμφανιζόμενο μύκητα στο δέρμα με αποτέλεσμα ένα κίτρινο/λευκό λεπιοειδές δέρμα κοντά στους σμηγματογόνους αδένες, δηλαδή ιδιαίτερα στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, τις πτυχές του δέρματος και το στήθος.
- Έκζεμα στάσης: Όταν τα πόδια είναι πρησμένα λόγω κακής κυκλοφορίας, το δέρμα μπορεί να προκαλέσει έκζεμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;
- Αύξηση ερυθρών περιοχών του δέρματος, που μπορεί να προκαλούν φαγούρα
- Μικρές φουσκάλες
- Εξέλκωση
- Εάν το έκζεμα είναι χρόνιο, το δέρμα γίνεται ξηρό, φολιδωτό και πυκνό. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ρωγμές.
Ποιες είναι οι αιτίες του εκζέματος;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος και ο τύπος εξαρτάται από το τι πυροδότησε την αντίδραση του δέρματος.
Έτσι, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από μια ουσία (αλλεργιογόνο) στην οποία είστε αλλεργικοί, όπως μέταλλα ή άρωμα, η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από ερεθιστικές ή τοξικές ουσίες όπως σαπούνι και νερό ή τρόφιμα και το σμηγματορροϊκό έκζεμα προκαλείται από συγκεκριμένος μύκητας που ονομάζεται Pityrosporum Ovale, ενώ το ατοπικό έκζεμα συνδέεται συχνά με ένα γενετικό ελάττωμα που μπορεί να κληρονομηθεί από έναν γονέα, ο οποίος επίσης έχει ή είχε ατοπικό έκζεμα.
Ποιες είναι οι θεραπείες για το έκζεμα;
Η θεραπεία του εκζέματος εξαρτάται από τον τύπο του εκζέματος από τον οποίο πάσχετε. Εάν είστε θετικοί για αλλεργική δερματίτιδα, θα σας συμβουλεύσουμε να αποφύγετε την επαφή με το αλλεργιογόνο.
Το έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί δερματικά με λοσιόν που περιέχει κορτικοστεροειδή. Αυτή η λοσιόν διατίθεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, καθώς το πρόσωπο, οι μασχάλες και οι περιοχές των γεννητικών οργάνων πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο ευαίσθητες λοσιόν από το υπόλοιπο σώμα. Η λοσιόν εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα για έως και 3 εβδομάδες, αλλά εάν πάσχετε από χρόνιο έκζεμα, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.