Τι είναι ο καρκίνος του μυελού των οστών;
Ο καρκίνος του μυελού των οστών, γνωστός και ως μυέλωμα, είναι μια σοβαρή μορφή καρκίνου που συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και συγκαταλέγεται στους 20 πιο κοινούς τύπους καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καρκίνος στον μυελό των οστών χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του μυελού των οστών, που ονομάζονται «πλασματοκύτταρα», τα οποία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα πλάσματος είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς σχηματίζουν αντισώματα που προσκολλώνται στην επιφάνεια των ξένων παθογόνων βακτηρίων στο σώμα και βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μυελού των οστών μπορούν να σχηματίσουν μόνο 1 τύπο αντισωμάτων και αυτό οδηγεί σε επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η αυξημένη ανάπτυξη των ασθενών πλασματοκυττάρων μειώνει την παραγωγή άλλων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Η παραγωγή άλλων αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των πλακωδών κυττάρων, μειώνεται επίσης. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με καρκίνο του μυελού των οστών μπορεί να υποφέρουν από απώλεια αίματος (αναιμία) και τάση για αιμορραγία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μυελού των οστών;
Ο καρκίνος του μυελού των οστών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα και καταστάσεις που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς, όπως:
- Απώλεια αίματος (αναιμία): Αυτό προκαλεί κόπωση, ζάλη, μειωμένη απόδοση, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, βουητό στο αυτί και πονοκεφάλους.
- Προσβεβλημένα οστά: Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και οστεοπόρωσης, που προκαλεί πόνο στα οστά.
- Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος: Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, προκαλώντας συχνή κόπωση, πυρετό, ρίγη και άλλα.
- Αιμορραγία από το δέρμα και τους βλεννογόνους.
- Νεφρική ανεπάρκεια: Αυτό μπορεί να είναι επιπλοκή στον καρκίνο του μυελού των οστών και χαρακτηρίζεται από κόπωση, ναυτία, δίψα, κνησμό και συσσώρευση υγρών στο σώμα.
Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του μυελού των οστών;
Τι προκαλεί τον καρκίνο του μυελού των οστών είναι λίγο πολύ ακόμα άγνωστο. Ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη της νόσου, είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία προκαλείται από την έκθεση, π.χ. σε ξαπλώστρες, εξετάσεις ακτίνων Χ και πυρηνικούς σταθμούς. Στην περίπτωση του καρκίνου του μυελού των οστών, έχουν συμβεί αλλαγές στη συμπεριφορά των πλασματοκυττάρων για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν αυξημένο αριθμό μη λειτουργικών πλασματοκυττάρων που στη συνέχεια αποθηκεύονται στο μυελό των οστών, μειώνοντας την παραγωγή των άλλων αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών, εδώ ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίων και άλλων λευκών αιμοσφαιρίων. Τα συσσωρευμένα πλασματοκύτταρα είναι ικανά να παράγουν ένα μόριο που διεγείρει τα κύτταρα που αποσυντίθενται στα οστά, προκαλώντας λεπτά και εύθραυστα οστά
Ποιες είναι οι θεραπείες για τον καρκίνο του μυελού των οστών;
Ο καρκίνος του μυελού των οστών δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να ανακουφιστούν για να παραταθεί η ζωή του ασθενούς. Η θεραπεία συχνά αποτελείται από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. είτε χωριστά είτε συνδυαστικά. Η χημειοθεραπεία έχει συνήθως θετική επίδραση στον καρκίνο του μυελού των οστών καθώς αναστέλλει την ανάπτυξη των πλασματοκυττάρων και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των περισσότερων ασθενών. Σε ορισμένους ασθενείς κάτω των 65 ετών προσφέρεται μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Εδώ, ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε μερικές σειρές χημειοθεραπείας, μετά την οποία εξάγονται βλαστοκύτταρα από το αίμα. Όταν τα βλαστοκύτταρα έχουν εξαχθεί, χορηγείται στον ασθενή κυτταροτοξικό, το οποίο σκοτώνει τα υπόλοιπα άρρωστα κύτταρα στο μυελό των οστών. 2-3 ημέρες αργότερα, τα βλαστοκύτταρα εγχέονται ξανά στο αίμα μαζί με φρέσκο αίμα και στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα θα εγκατασταθούν ξανά στο μυελό των οστών.
Μετά από περίπου 12 ημέρες, ο μυελός των οστών αρχίζει και πάλι να παράγει αίμα. Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων συχνά απαιτεί νοσηλεία για 2-3 εβδομάδες.
Η θεραπεία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα διακοπής της ανάπτυξης του όγκου και παράτασης της ζωής του ασθενούς. Εάν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί και υπάρχει μόνο ένας καρκινικός όγκος, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στον ασθενή μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά κατά του πόνου των οστών και φάρμακα σταθεροποίησης των οστών για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών. Για λοιμώξεις χορηγούνται αντιβιοτικά. Μπορούν επίσης να εγχυθούν υγρά στην κυκλοφορία του αίματος για τη θεραπεία διαταραχών στους ηλεκτρολύτες και για τον καθαρισμό του αίματος από τυχόν μη λειτουργικά αντισώματα εάν αυτά συσσωρεύονται, αυξάνοντας έτσι υπερβολικά το ιξώδες του αίματος.