Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος;
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου και ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος συνεχίζει να αυξάνεται. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα έναν όγκο, ο οποίος μπορεί να είναι είτε κακοήθης είτε καλοήθης. Μόνο οι κακοήθεις όγκοι αναφέρονται ως «καρκινικοί όγκοι». Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος: Ο βασικοκυτταρικός και ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα. Περίπου το 95% όλων των περιπτώσεων οφείλονται σε βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος και το υπόλοιπο 5% οφείλεται σε μελάνωμα.
Οι δύο πρώην τύποι καρκίνου του δέρματος θεωρούνται ευκολότεροι να θεραπευθούν από το μελάνωμα, εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Το μελάνωμα είναι ένας πολύ σοβαρός τύπος καρκίνου καθώς μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αίματος ή των λεμφικών αγγείων, σχηματίζοντας έτσι μετάσταση. Στη μετάσταση, τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον πρωτογενή όγκο και σχηματίζουν έναν νέο όγκο σε άλλα όργανα ή ιστούς του σώματος. Τα μελανώματα προκαλούν το 75% όλων των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο του δέρματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος;
Ο καρκίνος του δέρματος δεν πρέπει να παραμελείται και επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα
- Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα συχνά μοιάζουν με μικρά, κόκκινα και ξεφλουδισμένα εξογκώματα. Το εξόγκωμα μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή που δεν επουλώνεται. Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται συχνά στο δέρμα του λαιμού, του προσώπου, των αυτιών ή του θώρακα. Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα συχνά συγχέονται με το έκζεμα ή την ψωρίαση καθώς μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινες ή καφέ κηλίδες στο δέρμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
- Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να εμφανιστούν ως σταθερά, κόκκινα ή λευκά εξογκώματα ή ως φολιδωτές κόκκινες βλάβες που μπορεί να σχηματίσουν κρούστα ή να αιμορραγήσουν. Τόσο τα βασικοκυτταρικά όσο και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται συχνά σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα. Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος.
- Τα μελανώματα εμφανίζονται συνήθως ως μελαγχρωματικές κηλίδες ή εξογκώματα, αλλά μπορεί επίσης να είναι λευκά ή κόκκινα. Ένα μελάνωμα μερικές φορές μοιάζει με κανονικό σπίλο αλλά συνήθως με πιο ακανόνιστο σχήμα. Εδώ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα 5 σημάδια του μελανώματος ή του «ABDCE» - Ασυμμετρία, Σύνορα, Χρώμα, Διάμετρος και Εξέλιξη.
Ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου του δέρματος;
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία από το σολάριουμ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι τόσο επιβλαβής όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ακτινοβολία UV-A από τον ήλιο είναι παρούσα στο φως της ημέρας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους – ανεξάρτητα από την εποχή. Η ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βασικού και ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ειδικά πριν από την ηλικία των 18 ετών, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανωμάτων. Εξαιτίας αυτού, ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνά σε μέρη που δεν καλύπτονται με ρούχα - και επομένως εκτίθενται συχνά στις ισχυρές ακτίνες UV του ήλιου.
Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν την επανειλημμένη έκθεση σε ακτίνες Χ και σε ορισμένες ισχυρές χημικές ουσίες.
Παρόλο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για άτομα που υφίστανται εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο, όπως άτομα με χλωμό δέρμα, φακίδες, μπλε ή πράσινα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος είναι επίσης ευαίσθητα σε όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος, παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι σημαντικά μικρότερος. Επιπλέον, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή εάν εργάζεστε συχνά έξω ή ζείτε σε ηλιόλουστο κλίμα.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τον καρκίνο του δέρματος;
Παρόλο που το δέρμα είναι ικανό να επανορθωθεί σε κάποιο βαθμό, είναι δυστυχώς αδύνατο να αντιστραφεί η βλάβη που έχει ήδη προκληθεί από τον ήλιο. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λοσιόν που περιέχουν αντηλιακή προστασία για να μειώσετε την περαιτέρω ζημιά. Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας γερνάει επίσης. Για παράδειγμα, καθώς το δέρμα σας γερνάει, ιδρώνετε λιγότερο και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί το δέρμα, αλλά μπορείτε να καθυστερήσετε αυτές τις αλλαγές μένοντας μακριά από τον ήλιο.
Για να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος, συνιστάται να εφαρμόζετε αντηλιακό SPF 30 ή περισσότερο (για προστασία από τις ακτίνες UV-B) και οξείδιο ψευδαργύρου (για προστασία από την UV-A). Θα πρέπει να εφαρμόζετε τα αντηλιακά περίπου 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο και ξανά κάθε δύο ώρες. Θα πρέπει, ωστόσο, να εφαρμόζετε ξανά πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε. Επιπλέον, συνιστάται να φοράτε ρούχα, καλλυντικά και φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Επίσης, είναι πάντα καλή ιδέα να φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να προστατεύσετε το πρόσωπο και το λαιμό σας. Συνιστάται η παραμονή στη σκιά τις ώρες μεταξύ 12 το μεσημέρι και 15:00. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάζετε συχνά προσεκτικά το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση παλιών και νέων σπίλων. Θυμηθείτε το ABCDE!
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του δέρματος;
Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του δέρματος και από πού τοποθετείται στο σώμα. Οι μικροί καλοήθεις όγκοι μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με απλή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν ο όγκος είναι μεγάλος ή κακοήθης με μεταστάσεις, χρησιμοποιείται συχνά συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν οι κοντινοί λεμφαδένες εάν υπάρχει υποψία ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε αυτούς.