Τι είναι η κίρρωση;
Η κίρρωση του ήπατος είναι το τελικό στάδιο της συνεχιζόμενης βλάβης στο ήπαρ, στην οποία το ήπαρ φτάνει μετά από μακροχρόνια βλάβη στον ηπατικό ιστό. Η βλάβη στον ηπατικό ιστό προκαλεί ουλές στο ήπαρ και δεδομένου ότι ο ουλώδης ιστός δεν έχει τις λειτουργικές δυνατότητες που έχει ο ιστός του ήπατος, το ήπαρ χάνει την ικανότητα να εκτελεί τις πολλές βασικές εργασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνο.
Συχνά, χρειάζονται πολλά χρόνια για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, αλλά τελικά το ήπαρ μπορεί να αποτύχει και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του ασθενούς. Ο πραγματικός ηπατικός ιστός δεν μπορεί να αναπαραχθεί και επομένως η ασθένεια είναι ανίατη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κίρρωσης;
Τα συμπτώματα της κίρρωσης ποικίλλουν πολύ ως προς τη φύση και την ένταση. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Γενική αδιαθεσία: Κόπωση, απώλεια όρεξης, έλλειψη πρωτοβουλίας και μειωμένη σεξουαλική ορμή.
- Απώλεια συνείδησης και διανοητικής λειτουργίας: Προβλήματα μνήμης, σύγχυση, αλλαγές συμπεριφοράς, δυσκολία στον ύπνο και πιθανώς απώλεια των αισθήσεων και κώμα.
- Κατακράτηση νερού στο στομάχι (Ασκίτης)
- Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)
- Σκούρα ούρα
Ποια είναι τα αίτια της κίρρωσης;
Οι υποκείμενες αιτίες της ηπατικής βλάβης και των επακόλουθων ουλών είναι πολλές διαφορετικές ηπατικές ασθένειες που εμφανίζονται πριν από αυτό το στάδιο του ήπατος.
Οι πιθανές αιτίες της κίρρωσης περιλαμβάνουν την αλκοολική ηπατική νόσο, η οποία είναι αποτέλεσμα της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ που προκαλεί συσσώρευση λίπους. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλκοολικό λιπώδες ήπαρ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος, γνωστή και ως αλκοολική ηπατίτιδα. Το λίπος μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στο συκώτι ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των μεταβολικών ασθενειών. Επιπλέον, η κίρρωση του ήπατος μπορεί να προκληθεί από ιογενή ηπατίτιδα που προκαλείται συχνότερα από μόλυνση του ιού της ηπατίτιδας Β ή C, η οποία μεταδίδεται μέσω του αίματος. Η φλεγμονή που προκαλείται από το αλκοόλ ή τον ιό θα οδηγήσει ενδεχομένως σε σχηματισμό ουλώδους ιστού.
Η κατάχρηση αλκοόλ και η ηπατίτιδα C ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις κίρρωσης.
Στα πρώτα στάδια της ηπατικής νόσου, πρέπει να υπάρχουν αρκετά υγιή ηπατικά κύτταρα για να εκτελούν τις βασικές εργασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνο το ήπαρ. Εάν η ασθένεια και τα υποκείμενα αίτια δεν ανακαλυφθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, το ήπαρ τελικά δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την απώλεια λειτουργικών ηπατικών κυττάρων.
Το συκώτι δεν θα είναι σε θέση να καθαρίσει τοξικές ουσίες από το αίμα, να απαλλαγεί από τη χολερυθρίνη, που λερώνει το δέρμα και κάνει τα μάτια να κιτρινίζουν (ίκτερος) ή να παράγει παράγοντες πήξης, που οδηγεί σε τάση για αιμορραγία και μελανιές πιο εύκολα.
Όταν η ουλή εξελίσσεται στο ήπαρ, το ήπαρ γίνεται ακανόνιστο και σφιχτό. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία περνούν από τα έντερα μέσω του ήπατος για να αποτοξινωθούν και στη συνέχεια καταλήγουν στην καρδιά. Αυτό αυξάνει την πίεση στις πυλαίες φλέβες, αναγκάζοντας το αίμα να ρέει γύρω από το ήπαρ μέσω φλεβών με χαμηλότερη πίεση για να φτάσει στην καρδιά. Αυτές οι φλέβες που καλύπτουν τον οισοφάγο και το άνω μέρος του στομάχου διαστέλλονται και ο ασθενής μπορεί τελικά να καταλήξει με αιμορραγία στο στομάχι. Επιπλέον, το αλάτι και το νερό κατακρατούνται από τα νεφρά και αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης). Τα βακτήρια από τα έντερα μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν αυθόρμητη βακτηριακή περιτονίτιδα
Ποιες είναι οι θεραπείες για την κίρρωση;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπευτική θεραπεία για την κίρρωση. Η θεραπεία στοχεύει στη διόρθωση των υποκείμενων αιτιών της νόσου, στη διακοπή της επιδείνωσης της κατάστασης και στη διαχείριση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών. Έτσι, η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με το αν προκαλείται από αλκοόλ, ιογενή λοίμωξη ή άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να διορθώσει τη βλάβη και η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση ήπατος.
Είτε είναι η αιτία της νόσου είτε όχι, η αποφυγή του αλκοόλ θα συνιστάται πάντα.
Οι διάφορες επιπλοκές και συμπτώματα της νόσου, όπως η κατακράτηση υγρών και η μόλυνση θα αντιμετωπιστούν επίσης, για παράδειγμα με διουρητικό κατά του πρώτου ή αντιβιοτικά κατά του δεύτερου.