Λέμφωμα non- Hodgkin

Λέμφωμα non- Hodgkin

Τι είναι το λέμφωμα non- Hodgkin;

Το λέμφωμα non- Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου, ο οποίος ξεκινά μέσα στα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά και ως λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι μέρος του λεμφικού συστήματος του σώματος που βοηθούν τα υγρά να μετακινούνται μέσα στο σώμα και είναι επίσης μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, το οποίο συνήθως βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος είναι ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη, το λέμφωμα Non-Hodgkin μπορεί να ξεκινήσει οπουδήποτε στο σώμα, όπου υπάρχει λεμφικός ιστός. Λαμβάνοντας υπόψη το σώμα, τα κύρια σημεία όπου υπάρχει λεμφικός ιστός είναι:

  • Λεμφαδένες
  • Σπλήνα
  • Μυελός των οστών
  • Θύμος
  • Αδενοειδή
  • Αμυγδαλές
  • Πεπτικό σύστημα

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεμφώματος non- Hodgkin, ανάλογα με τον τύπο των λεμφοκυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) που επηρεάζεται από τον καρκίνο. Οι δύο κύριοι τύποι λεμφοκυττάρων είναι:

  • Β λεμφοκύτταρα (Β κύτταρα). Αυτός ο τύπος λεμφοκυττάρων παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντισώματα. Τα αντισώματα θα επιτεθούν σε μικρόβια ή κύτταρα ιού κολλώντας πάνω τους και δείχνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι αυτό το κύτταρο ή το μικρόβιο πρέπει να καταστραφεί.
  • Τ λεμφοκύτταρα (Τ κύτταρα). αυτός ο τύπος λεμφοκυττάρων έχει πολλούς υποτύπους. Μερικά από αυτά τα Τ κύτταρα προορίζονται να καταστρέψουν μικρόβια και μη φυσιολογικά κύτταρα, ενώ άλλοι τύποι μπορούν να ενισχύσουν ή να επιβραδύνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ο καρκίνος, το λέμφωμα Non-Hodgkin μπορεί να χωριστεί σε άλλες δύο κύριες ομάδες, ενώ ορισμένοι τύποι λεμφώματος non- Hodgkin εξακολουθούν να μην ταιριάζουν με αυτές τις δύο κύριες ομάδες (π.χ. λέμφωμα κυττάρων μανδύα). Αυτές οι κύριες ομάδες είναι:

  • Άτονα λεμφώματα: Τα άτονα λεμφώματα εξετάζουν σιγά σιγά τόσο την ανάπτυξη όσο και την εξάπλωση.
  • Επιθετικά λεμφώματα: Τα επιθετικά λεμφώματα, όπως υποδηλώνει το όνομα, αναπτύσσονται γρήγορα και εξαπλώνονται γρήγορα. Ένα από τα πιο κοινά επιθετικά λεμφώματα είναι το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β κυττάρων (DLBCL).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του λεμφώματος non- Hodgkin;

Δεδομένου ότι το λέμφωμα non- Hodgkin μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά μέρη του σώματος και γενικά επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από μια λοίμωξη. Το να έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε οριστικά λέμφωμα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε τη διάγνωση.

 

Συνήθη συμπτώματα για το λέμφωμα non- Hodgkin:

  • Μεγαλωμένοι λεμφαδένες
  • Ρίγη
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια απώλειας βάρους
  • Αίσθημα πολύ κούρασης (κόπωση)
  • Πυρετός χωρίς λοίμωξη
  • Εύκολο μώλωπες ή αιμορραγία
  • νυχτερινές εφιδρώσεις

 

Ποια είναι τα αίτια του λεμφώματος non Hodgkin;

Τα αίτια του λεμφώματος Non-Hodgkin είναι ακόμα άγνωστα. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να υποπτευθούν, όπως π.χ. Ιός HTLV1, λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, AIDS, θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, μόλυνση με μονοπυρήνωση, μόλυνση από ηπατίτιδα C, κοιλιοκάκη και ορισμένοι τύποι νόσου του συνδετικού ιστού. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τύπων ασθενειών είναι ότι μπορούν είτε να αλλάξουν τα γονίδια είτε να αλλάξουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ανοσοανεπάρκειες, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιες λοιμώξεις).

 

Ποιες είναι οι θεραπείες για το λέμφωμα non- Hodgkin;

Γενικά, οι ασθενείς με λέμφωμα non- Hodgkin αντιμετωπίζονται είτε με χημειοθεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία. Αλλά άλλα είδη θεραπειών όπως? Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή η φαρμακευτική αγωγή με στεροειδή μπορεί να συζητηθεί ως θεραπεία, ανάλογα με τον τύπο του λεμφώματος non- Hodgkin. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου και μπορεί να τους προσφερθεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας