Τι είναι το ΜΔΣ;
Τα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα (ΜΔΣ) είναι μια ομάδα διαφορετικών διαταραχών του μυελού των οστών στις οποίες ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά υγιή κύτταρα αίματος. Ως εκ τούτου, το Μυελοδυσπλαστικό Σύνδρομο αναφέρεται συχνά ως «διαταραχή ανεπάρκειας μυελού των οστών».
Σε υγιείς ανθρώπους, ο μυελός των οστών λειτουργεί ως εργοστάσιο που κατασκευάζει τρία είδη αιμοσφαιρίων: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Ο υγιής μυελός των οστών παράγει ανώριμα αιμοσφαίρια - που ονομάζονται βλαστοκύτταρα, τα οποία φυσιολογικά αναπτύσσονται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Στο μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορεί να μην ωριμάζουν ή μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν λιγότερα από τα κανονικά αιμοσφαίρια. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο συχνά υποφέρουν από αναιμία (χαμηλός αριθμός αιμοσφαιρίων) και μπορεί να χρειαστούν μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ΜΔΣ ανάλογα με τον τύπο των αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται:
- ανθεκτική αναιμία – όπου δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια
- ανθεκτική κυτταροπενία – όπου δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια
- ανθεκτική αναιμία με περίσσεια βλαστών – όπου δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια και έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ΟΜΛ (οξεία μυελογενή λευχαιμία)
Το επίπεδο της νόσου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάση το επίπεδο κινδύνου εξέλιξης της νόσου σε Μυελοειδή Οξεία Λευχαιμία.
Επομένως, το ΜΔΣ μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 5 επίπεδα κινδύνου:
- πολύ χαμηλά
- χαμηλά
- ενδιάμεσο
- υψηλός
- πολύ υψηλό κίνδυνο
Το ΜΔΣ, γνωστό και ως μυελοδυσπλασία, μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνό σε ενήλικες άνω των 60 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στα αρχικά στάδια, οι ασθενείς γενικά εμφανίζουν πολύ λίγα συμπτώματα ή καθόλου. Με τον καιρό, το ΜΔΣ μπορεί να προκαλέσει:
- Κούραση, αδυναμία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ωχρότητα (ωχρότητα), λόγω αναιμίας
- Συχνές λοιμώξεις (λόγω χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων)
- Εύκολο μώλωπες, αιμορραγία (ρινορραγίες)
Μερικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν ΜΔΣ μόνο μετά από εξετάσεις αίματος. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ΜΔΣ, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να εκτελέσετε κάποιες εξετάσεις.
Διάγνωση
Το ΜΔΣ είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά γενικά γίνεται με τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων (Πλήρης Αιμοληψία) και εξετάσεις μυελού των οστών. Η εξέταση αίματος δείχνει εάν ο ασθενής εμφανίζει τύπους κυττάρων αίματος εντός φυσιολογικών ορίων. Αυτή είναι μια εξέταση ρουτίνας, που πραγματοποιείται πριν από την επέμβαση ή ως τακτικό έλεγχο από τον γιατρό σας. Εάν η εξέταση παρουσιάζει μη φυσιολογικά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων ή λευκών αιμοσφαιρίων, μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι ΜΔΣ.
Σε περίπτωση που η εξέταση αίματος δεν δείξει άλλο λόγο για τις μη φυσιολογικές μετρήσεις αίματος, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις μυελού των οστών για να προμηθευτεί δείγματα από το μυελό των οστών σας. Ένας τύπος δείγματος ονομάζεται «βιοψία μυελού των οστών» όπου ο γιατρός λαμβάνει δείγμα του μυελού των οστών σας. Το δεύτερο δείγμα ονομάζεται «αναρρόφηση μυελού των οστών» όπου ο γιατρός σας θα αντλήσει υγρό από το χώρο του μυελού των οστών. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται με τοπική αναισθησία
Θεραπείες
Όλες οι θεραπείες για το ΜΔΣ που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος βοηθούν με παρενέργειες ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, το ΜΔΣ μπορεί μερικές φορές να θεραπευτεί με μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων ή εντατική χημειοθεραπεία. Ο τύπος της θεραπείας που χορηγείται εξαρτάται από τον τύπο ΜΔΣ από τον οποίο πάσχετε, το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας σας.
Οι ακόλουθες θεραπείες δίνονται για να διατηρηθούν τα συμπτώματα υπό έλεγχο:
- Μεταγγίσεις αίματος (για αναιμία)
- Αντιβιοτικά (για τη θεραπεία λοιμώξεων)
- Ενέσεις φαρμάκων αυξητικού παράγοντα, όπως ερυθροποιητίνη ή G-CSF
- Φάρμακο για να απαλλαγείτε από την περίσσεια σιδήρου στο αίμα σας
Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Ανοσοκατασταλτικά
- Χημειοθεραπεία (για ΜΔΣ υψηλού κινδύνου)
- Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
Σε περίπτωση που πάσχετε από αναιμία λόγω ΜΔΣ και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια κλινική δοκιμή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας, διαβάστε εδώ για μια τρέχουσα ερευνητική μελέτη για το ΜΔΣ.