Ακόμη και ο καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει να κρατηθεί ο εγκέφαλος νέος

Ακόμη και ο καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει να κρατηθεί ο εγκέφαλος νέος

Δεν είναι μόνο η σκληρή σωματική άσκηση που μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει τον εγκέφαλο σε λειτουργία. Επίσης, οι ελαφριές καθημερινές δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός και η τακτοποίηση έχουν ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσικά όταν γερνάτε, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας.

Καθώς μεγαλώνετε, ο εγκέφαλός σας επίσης μικραίνει. Όταν φτάσετε στην ηλικία των 60 ετών, ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώνεται κατά περίπου 0,2 τοις εκατό κάθε χρόνο. Η μείωση του εγκεφαλικού ιστού συνδέεται μεταξύ άλλων με την άνοια.

Ωστόσο, στον ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο του σήμερα, ο καλός λεπτομερής καθαρισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σε λειτουργία, ειδικά όταν μεγαλώνετε σε χρόνια. Αυτό αναφέρει η ‘The Guardian’ σε άρθρο που έγινε με βάση μια νέα μελέτη.

Η διατήρηση της φόρμας είναι υγιής και οδηγεί σε πιο ευχάριστη γήρανση. Λίγοι αμφιβάλλουν ότι το να παραμείνετε δραστήριοι είναι καλό πράγμα.

Όσον αφορά την άσκηση, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση στο γυμναστήριο ή το τακτικό τρέξιμο μπορεί να είναι εξαντλητικά, αλλά παραδόξως αυτό το συναίσθημα αυξάνεται.

 

Η σκληρή σωματική άσκηση εξακολουθεί να είναι καλή για εσάς

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τις επίπονες δραστηριότητες, όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης ή η αερόβια προπόνηση, και αυτό δεν αμφισβητείται από αυτή τη μελέτη. Αντίθετα, η μελέτη υπογραμμίζει μια πτυχή που ίσως παραβλέπεται - δηλαδή ότι όλες οι ελαφριές δραστηριότητες, που δεν παρατηρείτε ότι κάνετε, μετρούν επίσης. Ακόμη και οι μικρές δραστηριότητες που μπορεί να διαρκέσουν μόνο ένα ή δύο λεπτά τη φορά.

Η μελέτη διερεύνησε 2354 άτομα μέσης ηλικίας στις ΗΠΑ, τα οποία είχαν εξοπλιστεί με ιχνηλάτη δραστηριότητας και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε σάρωση εγκεφάλου.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα, που έκαναν μία ώρα ελαφριάς δραστηριότητας κάθε μέρα, είχαν 0,22 τοις εκατό περισσότερο εγκέφαλο. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου. Αυτά τα άτομα, που κατά μέσο όρο περπατούσαν περισσότερα από 10.000 βήματα κάθε μέρα, είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου 0,35 τοις εκατό από εκείνα τα άτομα που περπάτησαν κατά μέσο όρο λιγότερα από 5.000 βήματα κάθε μέρα. Το 0,35 τοις εκατό αντιστοιχεί σε 1,75 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.

 

Καλά νέα για όποιον δεν ασκείται

Υπάρχουν καλά νέα για τους ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να μπορούν να κάνουν μια δραστηριότητα που μπορεί να είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο. Οι ηλικιωμένοι, που μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν σκληρές σωματικές δραστηριότητες, ξέρουν τώρα πως μια ελαφριά δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη.

Μπορεί επίσης να αποδειχθεί ωφέλιμο για τους ανθρώπους, που δεν το βρίσκουν εύκολο να δομήσουν την σωματική άσκησή με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνουν παρακινημένοι. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κάνουν κάτι καλό για τον εγκέφαλό τους κρατώντας απλώς μια ηλεκτρική σκούπα χειρός αντί να αλλάξουν σε μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα.

Ωστόσο, η μελέτη έχει τους περιορισμούς της. Δεν μπορεί να δείξει μια άμεση αιτιώδη σύνδεση μεταξύ του να είσαι λιγότερο ενεργός και να έχεις μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Μπορεί να δείξει μόνο μια αριθμητική σύμπτωση. Μπορεί επίσης η αιτιακή σύνδεση να είναι αντίστροφη, έτσι ώστε αντί να λέμε ότι τα άτομα που είναι λιγότερο ενεργά αποκτούν μικρότερο όγκο εγκεφάλου, μπορεί να είναι ότι τα άτομα με μικρό όγκο εγκεφάλου είναι λιγότερο ενεργά.

Πηγές

1. https://www.theguardian.com/science/2019/apr/19/household-chores-keep-brai…

Τελευταία νέα υγείας

Όλα τα νέα για την υγεία
Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας