Ανακάλυψη στην αναζήτηση εμβολίου για τα χλαμύδια

Ανακάλυψη στην αναζήτηση εμβολίου για τα χλαμύδια

Μετά από χρόνια έρευνας, φαίνεται τώρα ότι μπορεί να υπάρχει εμβόλιο κατά των χλαμυδίων. Μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες έδωσε θετικά αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες.

Δανοί ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου κατά της πιο κοινής αφροδίσιας νόσου στον κόσμο, των χλαμυδίων. Το 2013, υπήρχαν πάνω από 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα.

Για 15 χρόνια, διάφορες ερευνητικές ομάδες εργάζονται για τη δημιουργία ενός εμβολίου που μπορεί να αποτρέψει τις πολλές περιπτώσεις χλαμυδίων που εμφανίζονται παγκοσμίως. Μια νέα μελέτη ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός εμβολίου και την έγκρισή του.

 

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Οι μητέρες που έχουν χλαμύδια μπορούν επίσης να μολύνουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα συμπτώματα της λοίμωξης εμφανίζονται συνήθως μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τη μορφή ουρηθρίτιδας, μεταξύ άλλων, που μπορεί να προκαλέσει εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα και αίσθημα καύσου και στα δύο φύλα. Ωστόσο, στις μισές περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό της λοίμωξης.

Εάν τα χλαμύδια εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, δεν έχουν συνέπειες. Αν, από την άλλη, δεν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες, που μπορεί να τις αποτρέψει από το να μείνουν έγκυες στη χειρότερη περίπτωση, ενώ οι άνδρες κινδυνεύουν να πάθουν επιδιδυμίτιδα.

 

Υπάρχουν παρενέργειες του νέου εμβολίου για τα χλαμύδια;

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα του εμβολίου σε τριάντα υγιείς γυναίκες, ενώ σε πέντε επιπλέον γυναίκες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Καμία από τις γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο δεν παρουσίασε άλλες παρενέργειες εκτός από την άμεση ευαισθησία στο μέρος όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο, η οποία επίσης εμφανίστηκε σε μικρότερο βαθμό στις γυναίκες της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Η μελέτη του εμβολίου έχει υποβληθεί μόνο στη λεγόμενη φάση 1 της έρευνας και ο στόχος της μελέτης ήταν απλώς να διερευνήσει εάν το εμβόλιο είχε παρενέργειες ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι τα υποκείμενα της δοκιμής δεν έχουν ακόμη εξεταστεί για την πραγματική επίδραση του εμβολίου, κάτι που θα συμβεί πρώτα αργότερα στην ερευνητική διαδικασία.

Θα απαιτηθούν αρκετές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο λειτουργεί ή όχι και μετά από αυτό πρέπει επίσης να διαπιστωθεί για πόσο καιρό λειτουργεί.

Είναι ένα εμβόλιο που χρειάζεται να κάνετε μόνο μία φορά στη ζωή σας ή θα χρειαστεί να το λάβετε πολλές φορές προτού προστατευθείτε;

Ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης είπε στο videnskab.dk ότι μπορεί να χρειαστούν πέντε έως επτά χρόνια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο εάν όλα πάνε καλά. Αναφέρεται επίσης ότι, ενώ δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εάν τα υποκείμενα της δοκιμής προστατεύονται ή όχι, τα αποτελέσματα από τη βλεννογόνο μεμβράνη των υποκειμένων σε δοκιμή υπόσχονται ένα προστατευτικό εμβόλιο κατά των χλαμυδίων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγές

1. https://www.cdc.gov/std/stats17/chlamydia.htm
2. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(19)30279-8…
3. https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/klamydia.htm
4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/klamydia-vaccine-testet-paa-mennesker-fo…
5. https://www.nuffieldtrust.org.uk/resource/effectiveness-of-sexual-health-s…

Τελευταία νέα υγείας

Όλα τα νέα για την υγεία
Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας