Νέα θαυματουργή θεραπεία για την ψωρίαση

Νέα θαυματουργή θεραπεία για την ψωρίαση

Η λέξη «ψωρίαση» προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψώρος» που σημαίνει λέπι. Εμφανίζεται με έντονα δερματικές εκδηλώσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται σε εμφανή σημεία και οδηγούν σε μία αντιαισθητική εικόνα. Για αυτό πολλές φορές αντιμετωπίζονται με φόβο από τους ασθενείς. Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής και μερικές φορές και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και σπάνια ακολουθείται από σοβαρές επιπλοκές. Η ψωρίαση δεν γνωρίζει φύλο, φυλή και ηλικία, αν και συναντάται κυρίως σε ενήλικες στην ηλικία των 20-35 ετών. Είναι μια πάθηση που αφορά το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Η ψωρίαση προκαλείται από μια υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού και σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταδοτική, άρα δεν πρέπει να φοβάστε αν κάποιος σας κόλλησε ή μήπως εσείς το μεταδώσετε στους οικείους σας.. Τι ακριβώς προκαλεί αυτή την αντίδραση παραμένει άγνωστο, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκληθεί από συναισθηματικό στρες, λοιμώξεις, αλκοόλ, ορισμένους τύπους φαρμάκων και δερματικές βλάβες.

Στην περίπτωση της ψωρίασης η επιδερμίδα ανανεώνεται υπερβολικά γρήγορα (τέσσερις με έξι φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με το υγιές δέρμα). Το γεγονός αυτό οφείλεται στο μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας, τα οποία παράγουν κακής ποιότητας κερατίνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπιών. Τα κυριότερα κύτταρα του χορίου, οι ινοβλάστες, ελέγχουν την ανανέωση των κερατινοκυττάρων.  Ωστόσο, στην περίπτωση της ψωρίασης ο έλεγχος αυτός είναι προβληματικός..

Η τρέχουσα θεραπεία για την ψωρίαση ποικίλλει πολύ, από κρέμες, αλοιφές και σαμπουάν μέχρι ενέσεις, θεραπείες UV και φάρμακα. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασε την επίδραση ενός νέου φαρμάκου σε 2.500 ασθενείς με ψωρίαση και το 90% έδειξε βελτίωση. Το 40 % των ασθενών ήταν εντελώς καθαρές από πλάκες μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας. Στους μισούς συμμετέχοντες χορηγήθηκε το νέο φάρμακο Ixekizumab ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε είτε εικονικό φάρμακο  μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία ψωρίασης που ονομάζεται etanercept.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Ixekizumab παρουσίασαν βελτίωση ήδη από την τέταρτη εβδομάδα της δοκιμής και περίπου το 71 % έδειξε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους. Τα ορατά χαρακτηριστικά που προκαλεί η ψωρίαση δεν επηρεάζουν μόνο σωματικά ένα άτομο, αλλά έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς. Εκτός από τις σωματικές βελτιώσεις, οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη περιγράφουν επίσης ψυχολογικές βελτιώσεις. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Ixekizumab εξέφρασαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής καθώς ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υπέφεραν λιγότερο από καθημερινές επιπλοκές όπως ο κνησμός – πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από ό,τι στις δύο άλλες ομάδες.

Το φάρμακο Ixekizumab είναι ένα κλωνοποιημένο αντίσωμα που εξουδετερώνει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις της ιντερλευκίνης, μιας πρωτεΐνης στο δέρμα που μεταφέρει σήματα στα κύτταρα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως μία από τις αιτίες της ψωρίασης, καθώς πυροδοτεί τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα. Τον Μάρτιο του 2016, το φάρμακο εγκρίθηκε από τον FDA για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Ο FDA είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που προστατεύει τη δημόσια υγεία διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπινων και κτηνιατρικών φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων βιολογικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση και των ιατρικών συσκευών. Ο FDA, ωστόσο, προειδοποιεί ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές

1. https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/hud/sygdomme/psoriasis/psorias…
2. http://www.telegraph.co.uk/news/health/11665059/New-drug-hailed-miracle-fo…
3. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm491872.htm

Τελευταία νέα υγείας

Όλα τα νέα για την υγεία
Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας