Όταν πάσχετε από καρκίνο του μυελού των οστών, ο μυελός των οστών διηθείται από κακοήθη κύτταρα γνωστά ως κύτταρα πλάσματος. Μπορούν να μειώσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ιδιαίτερα. Αυτά είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στον ιστό ολόκληρου του σώματος.
Η μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίων οδηγεί σε αναιμία, η οποία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου του μυελού των οστών. Η ασθένεια συχνά προκαλεί εξάρσεις οστεοπόρωσης, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα.
Καλά αποτελέσματα από τη θεραπεία με τα λευκά αιμοσφαίρια του ίδιου του ασθενούς
Το 2017, μια νέα μορφή θεραπείας εγκρίθηκε από τον FDA στις ΗΠΑ, στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια του ίδιου του ασθενούς εξάγονται και αποστέλλονται σε εργαστήριο στη Λειψία της Γερμανίας. Εδώ, ένας ιός προστίθεται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.
Τα κύτταρα στη συνέχεια αποστέλλονται πίσω για να λάβει ο ασθενής θεραπεία με αυτά. Ωστόσο, πριν από αυτή τη θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να λάβει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν σκοτώνει τα νέα λευκά αιμοσφαίρια.
Η θεραπεία έχει ξεκινήσει στη Δανία
Τον Ιανουάριο, ξεκίνησε ένα καναδικό δοκιμαστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Δανίας, στο οποίο επικεντρώνεται στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Η μελέτη θα αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τα λευκά αιμοσφαίρια σε διάφορους τύπους παιδικού καρκίνου.
Η μελέτη θα ελέγξει για παρενέργειες προκειμένου να τις αποτρέψει και θα δημιουργηθεί εργαστήριο ώστε τα κύτταρα να παραχθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στη Δανία.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης εκτιμά, σε άρθρο που έχουν γράψει για το θέμα, ότι η θεραπεία αναμένεται να σώσει οκτώ στους δέκα ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλα είδη θεραπείας. Αυτό πυροδοτεί την ελπίδα για τους ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών χωρίς επιτυχία, η οποία είναι η τελευταία λύση σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα
Η χημειοθεραπεία βλάπτει τόσο τα άρρωστα όσο και τα υγιή κύτταρα
Οι νέοι έχουν συμπαγή μυελό των οστών, ο οποίος σταδιακά γίνεται πιο αδύναμος, όσο μεγαλώνουν. Εξαιτίας αυτού, η ηλικία παίζει κεντρικό ρόλο κατά την επιλογή του τύπου θεραπείας που θα χορηγηθεί. Μία από τις καθιερωμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μυελού των οστών είναι η χημειοθεραπεία.
Η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να στοχεύει αποκλειστικά τα άρρωστα κύτταρα. επηρεάζει και τους υγιείς. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς άνω των 70 ετών σπάνια αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο για τον καρκίνο του μυελού των οστών, επειδή η θεραπεία είναι πολύ τοξική. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών θα λαμβάνουν τις περισσότερες φορές θεραπεία με δισκία σε εξωτερική βάση για μια περίοδο 6-12 μηνών.
Τα παιδιά θα ωφεληθούν επίσης πολύ από τη νέα μορφή θεραπείας. Επί του παρόντος, τέσσερα στα πέντε παιδιά επιβιώνουν από τον καρκίνο, αλλά οι μισοί από τους επιζώντες ασθενείς πρέπει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με τις παρενέργειες από τη θεραπεία. Η νέα μορφή θεραπείας έχει ως αποτέλεσμα μια συντομότερη πορεία ασθένειας, επειδή λειτουργεί πιο γρήγορα και προκαλεί λιγότερες παρενέργειες. Η θεραπεία θα εφαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όχι μόνο στον καρκίνο του μυελού των οστών.