Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αποφύγετε το άγχος

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αποφύγετε το άγχος

Το άγχος καταλαμβάνει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας, αλλά οι ασκήσεις αναπνοής θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ένα υψηλό επίπεδο άγχους μπορεί να είναι ευεργετικό για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν ο οργανισμός παραμείνει πιεσμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Είναι λοιπόν σημαντικό να ανακουφίζετε από το στρες από καιρό σε καιρό. Εδώ οι ασκήσεις αναπνοής θα μπορούσαν να είναι μια εξαιρετική πηγή βοήθειας.

Πολλές διαμεσολαβήσεις και ασκήσεις αναπνοής μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο στρες του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο στη συγκέντρωση των ορμονών του στρες Κορτιζόλη και Νοραδρεναλίνη, οι οποίες μειώνονται όταν αναπνέουμε βαθιά και ήρεμα.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακάλυψε ότι η αλλαγή στη συγκέντρωση των ορμονών του στρες συνδέεται με ένα νευρικό σύμπλεγμα στον εγκέφαλο. Αυτό το σύμπλεγμα ονομάζεται «σύμπλεγμα προ-Bötzinger» και ρυθμίζει την αναπνοή.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές στο «σύμπλεγμα προ-Bötzinger» μπορούν να έχουν μια ηρεμιστική επίδραση. Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, ότι οι αλλαγές στην αναπνοή έχουν επίδραση στο επίπεδο στρες του σώματος.

 

Το άγχος είναι σημαντικό

Το άγχος δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα βρίσκεται σε αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης. Το αίμα και το οξυγόνο διοχετεύονται ορμητικά στο σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπερένταση. Γίνουμε πιο ενήμεροι για τις λεπτομέρειες – σε βαθμό που μπορεί να νιώθουμε σαν να σταματάει ο χρόνος, επειδή η προσοχή μας είναι σε διάφορα στοιχεία γύρω μας. Πολλοί το βιώνουν αυτό αν εμπλακούν, για παράδειγμα, σε τροχαίο ατύχημα.

Όσον αφορά την εξέλιξη, το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή μας. Εάν ο εγκέφαλος και το σώμα λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο, μπορούμε να αισθανθούμε τον κίνδυνο και να ενεργήσουμε ανάλογα. Αυτό ισχύει τόσο για τη φυγή ενός αρπακτικού όσο και για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος στον αυτοκινητόδρομο.

Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο διαβήτης, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι μερικές μόνο παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει το άγχος.

 

Μια επιδημία

Τον περασμένο χρόνο, το 74% των Βρετανών έχουν βιώσει το άγχος σε σημείο που νιώθουν καταπονημένοι ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, και ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται να μειώνεται. Νορβηγοί επιστήμονες εξέτασαν 2000 διεθνείς επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν έξι βασικοί κύκλοι άγχους στους νέους:

  • Συγκρούσεις στο σπίτι
  • Διαγωνισμός με συμφοιτητές
  • Έλλειψη υποστήριξης από τους εκπαιδευτικούς
  • Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για κοινωνικές δραστηριότητες
  • Υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους
  • Υψηλές προσδοκίες από το σχολείο τους

Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα κορίτσια αγχώνονται περισσότερο από τα αγόρια. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε τις επιλογές μας για την πρόληψη του χρόνιου στρες. Διαφορετικές ασκήσεις αναπνοής, τακτικές παύσεις και κατανόηση της αιτίας του άγχους μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το επίπεδο άγχους μας στο ελάχιστο.

Πηγές

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/aandedraetsoevelser-kan-afhjaelpe-stress
2. http://science.sciencemag.org/content/355/6332/1411
3. https://videnskab.dk/kultur-samfund/derfor-bliver-flere-unge-stressede
4. https://www.mentalhealth.org.uk/statistics/mental-health-statistics-stress
5. https://cepymenews.es/espana-es-el-pais-europeo-con-mas-estres-laboral/

Τελευταία νέα υγείας

Όλα τα νέα για την υγεία
Περίμενε!
Χρειάζονται μόνο 2 λεπτά.
Θέλετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικά προγράμματα;
Δωρεάν και μη δεσμευτικό · περισσότερα από 65.000 μέλη
Ναι, εγγραφείτε!
Ίσως αργότερα
Ομάδα Υγείας

Γίνετε μέλος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας

Ο στόχος του Ενημερωτικού πάνελ υγείας είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της έρευνας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό πάνελ υγείας και έτσι ενδεχομένως να γίνετε συμμετέχων σε ερευνητικά έργα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μόνο εάν το προφίλ υγείας σας είναι συνεπές με ένα τρέχον ερευνητικό έργο. Όλα τα ερευνητικά έργα είναι προεγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Ανεξάρτητες Επιτροπές Δεοντολογίας (IEC) ή Θεσμικές Επιτροπές Αναθεώρησης (IRB).

Δημιουργία Προφίλ Υγείας