Γιατί να συμμετάσχετε σε ένα ερευνητικό έργο;
Διεξάγονται κλινικές μελέτες για την εύρεση νέων τρόπων θεραπείας ασθενειών ή ακόμη και την πρόληψη ή τον εντοπισμό τους. Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι νέα φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις, ιατρικές συσκευές ή ένας νέος τρόπος χρήσης θεραπειών που ήδη υπάρχουν.
Ο στόχος της διεξαγωγής κλινικών δοκιμών είναι να διασφαλιστεί ότι οι νέες θεραπείες είναι ασφαλείς στη χρήση και ότι λειτουργούν αναλόγως. Επιπλέον, ορισμένες κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν επίσης πτυχές του τρόπου με τον οποίο η ποιότητα ζωής των ατόμων με χρόνιες ασθένειες επηρεάζεται από τη θεραπεία. Καθ' όλη τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, κάθε συμμετέχων καθοδηγείται και αντιμετωπίζεται επαγγελματικά από ειδικευμένους ειδικούς, μεταξύ αυτών των γιατρών και νοσηλευτών. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε επαγγελματικά και με ασφάλεια και ως εκ τούτου, όλες οι κλινικές μελέτες εγκρίνονται από τις Επιτροπές Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΔΕ). Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) διασφαλίζει την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην έρευνα παρακολουθώντας τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών καθ' όλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας. Η συμμετοχή σε κλινική μελέτη είναι εθελοντική.
Η συμμετοχή σε κλινική μελέτη είναι εθελοντική. Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετάσχετε αφού συμφωνήσετε να συμμετάσχετε, αυτό είναι απολύτως σεβαστό και είστε ελεύθεροι να αποσυρθείτε όποτε θέλετε. Μόλις αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα πρέπει να υπογράψετε ένα έγγραφο «ενημερωμένης συγκατάθεσης», μετά το οποίο ο γιατρός θα σας παράσχει εκτενείς και απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τι απαιτείται από εσάς ως συμμετέχοντα σε όλη τη μελέτη, καθώς και πληροφορίες σχετικά με πιθανές κινδύνους, παρενέργειες και πιθανά οφέλη της παρούσας μελέτης.
Εάν έχετε ερωτήσεις που θέλετε να διευκρινίσετε, μπορείτε να τις διευκρινίσετε μαζί μας και με το υγειονομικό προσωπικό.