Πώς λαμβάνεται μέριμνα για την ασφάλειά μου;
Όταν πρόκειται για κλινικές μελέτες, η ασφάλειά σας ως συμμετέχων είναι καθοριστικής σημασίας. Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με την οδηγία καλής κλινικής πρακτικής και τις αρχές δεοντολογίας, που περιγράφονται στη Διακήρυξη του Ελσίνκι II. Η Διακήρυξη του Ελσίνκι κατοχυρώνει το δικαίωμά σας π.χ.
- Αυτοδιάθεση: Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην κλινική μελέτη, μπορείτε να φύγετε ανά πάσα στιγμή.
- Ενημερωμένες αποφάσεις: Σε οποιοδήποτε σημείο της κλινικής μελέτης, θα έχετε το δικαίωμα να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, τόσο στην αρχή (ενημερωμένη συναίνεση) όσο και κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης.
- Ευημερία του συμμετέχοντος: Η ευημερία του συμμετέχοντος πρέπει πάντα να έχει προτεραιότητα πάνω από το συμφέρον της επιστήμης και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η κλινική μελέτη δεν πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στο ιατρικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, όλα τα αποτελέσματα καταγράφονται και αναφέρονται σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως οι Επιτροπές Δεοντολογίας της Έρευνας (REC) και η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA). Τα προσωπικά σας δεδομένα θα παραμείνουν ανώνυμα και δεν θα αναφέρονται στις αναφορές. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα ως συμμετέχοντα στη μελέτη να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη με ανώνυμο τρόπο και να λάβετε βοήθεια, εάν συμβεί κάτι απροσδόκητο κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης.